Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

Bij favorieten plaatsen!

Home

Aanschaf van vogels

 
Forum

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads

Aanschaf van vogels

De eerste vraag die u zich bij de aanschaf van vogels moet stellen is: Hoeveel vogels kan ik me aanschaffen en van welke kleurslag? Hoewel ik begrijp hoe verleidelijk het is om direct veel vogels aan te schaffen, doet u er toch verstandig aan om "rustig aan" te beginnen. Begin liever met één goed koppel dan met een groot aantal slechte. Als u in de vogelsport iets wilt bereiken is alleen het allerbeste kweekmateriaal goed genoeg. U zult dan ook vogels aan moeten schaffen die uitmunten in formaat, type en kopvorm. Ook ten aanzien van de kleur dient u kritisch te zijn.Om een idee te krijgen over wat nu precies wordt bedoeld met een vogel die qua formaat, type, kopvorm en kleur uitmunt, is het raadzaam om eens wat tentoonstellingen te bezoeken. En dan met name de tentoonstellingen van Speciaalclubs. Door het bezoeken van de tentoonstellingen zult u zien en leren welke vogels hoog gewaardeerd worden en welke niet. Probeer eens in contact te komen met enkele goede kwekers. Door op de tentoonstelling(en) een catalogus te kopen kunt u aan veel informatie komen. Informatie in de vorm van o.a.:
een lijst van inzenders (naam en adres van de kwekers), per vogel vermelding van kooinummer, ringnummer, naam van de inzender, kleurslag/soort vogel en het aantal behaalde punten.  Op dergelijke tentoonstellingen is vaak een zogenaamde verkoopklasse aanwezig waar u vogels kunt kopen.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
Vogelboeken
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
www.papegaaien.net
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Uit eigen ervaring weet ik dat de kwaliteit in zo'n verkoopklasse over het algemeen matig is. Natuurlijk worden er ook weleens redelijk goede vogels aangeboden maar echte toppers zult u er niet vinden. Beter kunt u proberen van de tentoongestelde vogels te kopen. Het keurbriefje van de keurmeester kan u hierbij tot grote steun zijn. Een groot nadeel echter bij de koop op tentoonstellingen is, dat aan de vogel niet te zien is hoe de kwaliteit van de ouders is, waaruit de vogel stamt. Het beste kunt u dan ook vogels kopen bij de kweker thuis.  U heeft dan een goed overzicht van het aanwezige kweekmateriaal en nadere gegevens over de door u gewenste vogel kan u de kweker aan de hand van z'n kweekboek geven. Vergeet nooit te vragen welke kweekmethode de kweker toepast. Vogels van kwekers, die een eigen stam bezitten, zijn te verkiezen boven vogels, die uit willekeurige kruisingen stammen. Met een eigen stam wordt bedoeld dat de vogels verwant (familie) aan elkaar zijn. Probeer zoveel mogelijk 2 of meer vogels uit een zelfde lijn (bijvoorbeeld 2 of meer broers/zusters) aan te schaffen. Om het u wat gemakkelijker te maken heb ik hieronder een lijst gemaakt van zaken die van belang zijn bij de aanschaf van vogels.

  1. Alvorens u vogels gaat aanschaffen moet u weten waar uw verlangens liggen. Speciaal tegen de beginnende liefhebber, die een serieuze aanvang wil maken zou ik willen zeggen: Begin zoveel mogelijk met de normale kleurslagen, d.w.z. met de wildkleur vogels.

  2. Neem bij voorkeur eerst telefonisch contact op met de kweker waar u, uw vogels wilt gaan kopen en informeer naar de prijs! Dit voorkomt dat u in een later stadium onaangenaam wordt verrast door een (te) hoge vraagprijs!

  3. Het gunstigste tijdstip voor het aanschaffen van vogels is de nazomer en de herfst. De meeste kwekers hebben de vogels die ze willen aanhouden uitgeselecteerd en ruimen het overtollige bestand op.

  4. Vraag de kweker of hij enige vogels apart wil zetten in t.t. kooien. U kunt dan namelijk de kleur, het formaat, type en de kop van de vogel goed beoordelen.

  5. Kijk vooral ook naar het gedrag van de vogel(s) in de t.t. kooi. Zitten ze rustig "op stok"? Showen de vogels goed?  Onrustige vogels dient u niet aan te schaffen omdat deze eigenschap in veel gevallen op de jongen wordt overgebracht.

  6. Vraag naar de afstamming van de aangeboden vogels. Laat de ouders van de aangeboden vogel(s) door de kweker aanwijzen, zodat u weet "wat er in de vogel steekt".

  7. Vraag naar de voedermethode van de kweker en de merken zaad en opfokvoer die hij gebruikt. Het kan voor u nuttige achtergrond informatie zijn.

  8. Koop nooit een vogel, alleen om te voorkomen dat u een vergeefse reis gemaakt heeft of omdat u niet met lege handen thuis wilt komen. Bij het kopen van kweekvogels dient u met zorg een keus te maken.  Maak voor uzelf een keiharde afweging of de vogels aan uw wensen voldoen. Dit voorkomt dat u later met "spijtoptanten" in uw hok zit.

  9. Mocht u reeds een aantal vogels bezitten neem dan een paar vogels van uzelf mee. U heeft dan vergelijkingsmateriaal bij de hand en kunt gemakkelijker bepalen of de aangeboden vogels beter zijn dan de meegebrachte.

  10. Alvorens u vogels gaat aanschaffen dient u de beschikbare ruimte te bepalen. Voor vogels ter grootte van grasparkieten kunt u als richtlijn aanhouden: 1 m3 ruimte per paartje. Houd vooral ook rekening met de jongen die u (nog) zult gaan kweken. Ook voor deze vogels zal voldoende ruimte aanwezig dienen te zijn.

A. van Kooten

 

Verwante links

Het bouwen van een volière
Verlichting in het vogelverblijf
Ventilatie in het vogelverblijf
Gaas en maaswijdte
Bodembedekking kooi en volière
Zitstokken
Voerbakjes en drinkfonteintjes
Nestkastjes en nestmateriaal
Volierebeplanting
Aanschaf van vogels

Hoesten, benauwd, allergisch??

Kies voor gezonde lucht voor uzelf en uw vogels.

Betaalbaar boek over aanschaf van vogels voor de gezelschapsvoliere?

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

 

De Gezelschapsvoliere.

 In dit boek wordt uitgebreid ingegaan op vragen als: ´Met welke aspecten moet ik rekening houden bij de bouw van een voliere, ´Welke bouwmaterialen kunnen het beste gebruikt worden, ´Hoe moet het nachthok er uit zien?´, Welke planten zijn geschikt?´, ´Welke vogels kunnen bij elkaar gehuisvest worden?´. Op al deze maar ook op heel veel andere vragen geeft dit boek een antwoord. Dit boek is een zeer nuttig, zo niet onmisbaar naslagwerk voor beginnende liefhebbers die overgaan tot de bouw en inrichting van een voliere.

 

50 x 210 mm

64 blz.

€ 7,95 (excl.verzendkosten)

 

 

 

Op zoek naar een goed en betaalbaar boek over parkieten en papegaaien?

(39,90 euro + 2,60 verzendkosten)

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

Het boek, Papegaaien en parkieten, Handboek en naslag-werk beschrijft vrijwel alle in de avicultuur voorkomende soorten en ondersoorten van de leden van de subfamilie der Psittacinae, kort gezegd kromsnavels of wel papegaaien en parkieten. Dit boek is samengesteld op basis van de allernieuwste inzichten van de taxonomie en kent daardoor enkele zeer verassende elementen: wist u bijvoorbeeld dat de Cacatua goffini niet meer wetenschappelijk erkend wordt en nu Cacatua goffiniana heet?

Dankzij de medewerking van vele experts en liefhebbers
uit binnen- en buitenland hebben de samenstellers een standaardwerk kunnen maken met uitmuntende foto-grafie. Dit boek slaat tevens een brug tussen weten-schappelijke ornithologie (bestuderen en beschrijven van vogels in de vrije wildbaan) en avicultuur (houden van vogels in gevangenschap). De geheel vernieuwde indeling, beschrijvingen van herkomst en leefgebied in combinatie met alle informatie over het verantwoord houden van deze vogels maakt dit boek onmisbaar
voor elke vogelliefhebber.

Klik hier voor voorbeeldpagina's (19) van het Papegaaien en Parkietenboek  (Even geduld - inladen kan even duren)
 

Beschrijvingen van:
232 soorten
242 ondersoorten

 

Foto's van:
302 soorten en ondersoorten
35 mutaties
779 foto's in totaal

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten