Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

Bij favorieten plaatsen!

Home

Agapornis swindernianus

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Agapornis swindernianus

Geschiedenis

In 1820 is het prof. Th. Van Swinderen die de Agapornis swinderniana ontdekt. De kleinste soort onder de agapornissen wordt naar zijn ontdekker genoemd. De ondersoorten Agapornis swindernianus zenkeri en Agapornis swinderniana emini worden respectievelijk in 1895 en 1908 ontdekt. Beide soorten krijgen eveneens de naam van hun ontdekker. Agapornis swindernianus zenkeri wordt genoemd naar G. Zenker en de Agapornis swindernianus emini krijgt de voornaam van de Duitse ontdekkingsreiziger Emin Pascha.

Herkomst en leefmilieu

De Agapornis swindernianus swindernianus is de kleinste onder de agapornissen en heeft zijn verspreidingsgebied in Liberia en dan alleen in het tropisch regenwoud. Rond 1977 zijn er ook  meldingen geweest dat de soort zou zijn gesignaleerd in Ghana.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
Vogelboeken
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
www.papegaaien.net
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Agapornis swinderianus bewoont de bijna ontoegankelijke regenwouden. Dit is er ook de oorzaak van dat de soort weinig bestudeerd is en dat we tot op heden vrij weinig over de soort weten. Daarnaast zijn ze in het oerwoud door hun overwegende groene kleur moeilijk te onderscheiden. De keren dat ze geobserveerd zijn werden ze vooral waargenomen in hoge bomen. Werden ze op de grond gezien dan waren ze op zoek naar insecten. Onderzoek naar de kropinhoud heeft aangetoond dat een belangrijk deel van hun voedsel bestaat uit insecten en vijgepitten. Over de broedgewoonten van deze vogels in het wild is nagenoeg niets bekend. Het vermoeden bestaat, dat ze net als de Agapornis pullaria, in boomnesten van termieten broeden. 

Beschrijving van de soort

De Agapornis swindernianus is ongeveer 13,5 cm groot en zoals reeds eerder opgemerkt daarmee de kleinste agapornissoort.

Man en pop: Man en pop zijn uiterlijk gelijk. De vogels zijn in hoofdzaak groen met een kenmerkende zwartgekleurde halve kraag aan de basis van de nek die overgaat in een gele kraag rondom de hals. De grote vleugelpennen zijn zwart. De stuit en bovenstaartdekveren paarsblauw, de onderdekstaartveren geelachtig groen. De grote staartveren tonen vanaf de basis een rood en zwarte dwarstekening gevolgd door groene uiteinden. De ogen die bruin zijn hebben een gele iris. De snavel is donker-hoornkleurig  en de tenen en poten zijn grijs.

Jonge vogels: Bij de jongen ontbreekt de zwarte nekring en is de snavel lichtgrijs. 

Broedproces in het wild en in gevangenschap

De Agapornis swindernianus komt in Nederland niet voor. Over het broedproces zijn in de literatuur weinig tot geen gegevens bekend.

Voeding in gevangenschap

Indien de soort ooit geïmporteerd wordt in Nederland dan zal het voedsel in ieder geval voor een groot deel uit vijgen en insecten moeten bestaan.

Agapornis swindernianus zenkeri

Herkomst en leefmilieu

Deze ondersoort heeft z’n woongebied in Kameroen tot Centraal- Zaïre (het voormalig Kongo-gebied).

Zie voor het overige bij Agapornis swindernianus swindernianus.

Beschrijving van de soort

Man en pop: Man en pop zijn uiterlijk gelijk. Bij de Agapornis swindernianus zenkeri strekt de roodbruine kraag zich uit tot op de bovenborst. Van hieruit gaat de roodbruine kleur geleidelijk over in een bleekgroene kleur. Voor het overige is deze soort gelijk aan de nominaatvorm.

Broedproces

Zie Agapornis swindernianus swindernianus.

Voeding in gevangenschap

Zie Agapornis swindernianus swindernianus.

Agapornis swindernianus emini

Herkomst en leefmilieu

Het woongebied van deze ondersoort omvat het Ituri- en Semliki-district in Zaire.

Zie voor het overige bij Agapornis swindernianus swindernianus.

Beschrijving van de soort

Bij de emini is de roodbruine kraag om de hals veel minder uitgebreid en loopt niet door tot op de bovenborst. Verder is de snavel bij de Agapornis swindernianus emini veel sterker gebogen. Voor het overige gelijk aan de nominaatvorm.

Broedproces in het wild en in gevangenschap

Zie Agapornis swindernianus swindernianus.

Voeding in gevangenschap

Zie Agapornis swindernianus swindernianus.

Mutaties:

Naar ik meen zijn er geen mutaties van de Agapornis swindernianus bekend.

A. van Kooten. 

Verwante links

Agapornis canus
Agapornis fischerie
Agapornis lilianae
Agapornis nigrigenus
Agapornis personatus
Agapornis pullarius
Agapornis taranta
Agapornis roseicollis

 

Op zoek naar een goed en betaalbaar boekje over Agaporniden ?

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

Agaporniden

Agaporniden heten ook wel ‘lovebirds’. Er zijn maar liefst 9 soorten van deze Afrikaanse dwergpapegaaitjes die wel 12 jaar oud kunnen worden. Agaporniden zijn heel populair als tentoonstellingsvogels, maar ook als gezelschapsdieren. Ze zijn volledig tam te maken. Vanwege de populariteit worden ze vaak gekweekt, wat heeft geleid tot veel mutaties binnen de soorten. Dit boek is met veel liefde voor deze vogelsoort geschreven. De auteur geeft adviezen en deskundige tips over alles wat er komt kijken bij het houden van agaporniden. Ze zijn liever niet in hun eentje, klimmen graag in een liefst zo groot mogelijke kooi, nemen een paar keer per dag een vogelbad en zijn dol op een stukje fruit of een stukje broccoli.
Praktische aanwijzingen voor huisvesting, samenstelling voeding en dagelijkse verzorging zijn te vinden in ‘de Agaporniden’, evenals beknopte informatie over voorkomende ziektes.
Alle soorten en ondersoorten zijn ook beschreven en zijn afgebeeld op prachtige foto’s. Tenslotte wordt informatie gegeven over verenigingen en instanties die geraadpleegd kunnen worden.
 

Prijs: € 7,95   (Excl. verzendkosten)

 

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

 

De roseicollis en zijn mutaties

De roseicollis is een agapornidesoort waarbij de meeste mutaties zijn opgetreden. Er zijn meer dan 300 verschillende combinaties mogelijk! Dit boek bestaat uit twee onderdelen.
Er wordt een eenvoudige verklaring gegeven voor mutanten en voor de gevorderden wordt ingegaan op de genetische kant en de bevedering van de roseicollis en zijn mutaties. Het boek is geïllustreerd met prachtige foto’s. Er is een hoofdstuk gewijd aan de MUTAVI Research & Advies Groep, een internationaal platform dat informatie verzamelt over de verschillende vogelsoorten. Ook wordt vererving uitgelegd, een proces waarbij op drie manieren mutaties kunnen ontstaan, namelijk autosomaal dominant, autosomaal recessief en geslachtsgebonden recessief. Het gedeelte van het boek waarin verschillende mutaties zoals de opaline, de cinnamon, de pallid en rozemasker worden beschreven, levert meer van dit vakjargon op. Roseicollis mutaties zijn afkomstig uit allerlei landen.
 

Prijs: € 7,95   (Excl. verzendkosten)

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

 

Kweken met Agaporniden

Duidelijk en overzichtelijk wordt stap voor stap uitleg gegeven aan het hele proces van het kweken met agaporniden. Praktische adviezen over hoe het beste een kweekadministratie kan worden bijgehouden, over het ringen van de jongen, maar ook over nestkasten en nestbouw, vindt u terug in dit boek. De auteur die jarenlange ervaring heeft met het kweken van agaporniden heeft een aantal van zijn eigen ervaringen op een rij gezet voor de lezer.
Uiteraard wordt aandacht besteed aan de juiste voeding, het samenstellen van de kweekparen en voorkomende problemen. Informatie over de genetica, de mutaties en de vederstructuren van de verschillende agaporniden is ook opgenomen. Vele prachtige kleurenfoto’s illustreren dit boek.

Prijs: € 7,95   (Excl. verzendkosten)

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

 

Agaporniden - Handboek en naslaggids

Dirk Van den Abeele, expert op gebied van agaporniden, heeft een zeer uitgebreid en prachtig geïllustreerd handboek over agaporniden geschreven. Het is een uniek vogelboek, onmisbaar voor serieuze agapornidenliefhebbers en -kwekers.

Het Agaporniden -Handboek en naslaggids is met circa vijfhonderd kleurenfoto’s een standaardwerk dat in vele talen over de hele wereld uitgebracht zal worden. Voor de foto’s en vertalingen van het boek hebben vogelexperts uit verschillende landen meegewerkt. Er is wereldwijd geen enkel boek dat zo diep ingaat op de overerving en mutaties bij agaporniden als dit boek. Het is verkrijgbaar in Nederlands en Engels.

Prijs: € 39,50   (Excl. verzendkosten)

 

Op zoek naar een goed en betaalbaar boek over parkieten en papegaaien?

(39,90 euro + 2,60 verzendkosten)

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

Het boek, Papegaaien en parkieten, Handboek en naslag-werk beschrijft vrijwel alle in de avicultuur voorkomende soorten en ondersoorten van de leden van de subfamilie der Psittacinae, kort gezegd kromsnavels of wel papegaaien en parkieten. Dit boek is samengesteld op basis van de allernieuwste inzichten van de taxonomie en kent daardoor enkele zeer verassende elementen: wist u bijvoorbeeld dat de Cacatua goffini niet meer wetenschappelijk erkend wordt en nu Cacatua goffiniana heet?

Dankzij de medewerking van vele experts en liefhebbers
uit binnen- en buitenland hebben de samenstellers een standaardwerk kunnen maken met uitmuntende foto-grafie. Dit boek slaat tevens een brug tussen weten-schappelijke ornithologie (bestuderen en beschrijven van vogels in de vrije wildbaan) en avicultuur (houden van vogels in gevangenschap). De geheel vernieuwde indeling, beschrijvingen van herkomst en leefgebied in combinatie met alle informatie over het verantwoord houden van deze vogels maakt dit boek onmisbaar
voor elke vogelliefhebber.

Klik hier voor voorbeeldpagina's (19) van het Papegaaien en Parkietenboek  (Even geduld - inladen kan even duren)
 

Beschrijvingen van:
232 soorten
242 ondersoorten

 

Foto's van:
302 soorten en ondersoorten
35 mutaties
779 foto's in totaal

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

 

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten