Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

Bij favorieten plaatsen!

Home

Agapornis nigrigenus

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Agapornis nigrigenus

Geschiedenis

In 1904 wordt de Agapornis nigrigenus ontdekt door Dr. Kirkman aan de Muguazirivier in Zambia. Vier jaar later, in 1908, wordt de soort in Europa ingevoerd. Bij deze soort is het niet duidelijk wanneer zich het eerste broedresultaat in gevangenschap heeft voorgedaan.

Herkomst en leefmilieu

Het verspreidingsgebied van de Agapornis nigrigenis is Zuidwest-Zambia. Het woongebied van de nigrigenis is relatief klein, het omvat niet meer dan zo’n 2500 km2. In dit gebied bewoont de nigrigenis met loofhout begroeide dalen tussen de Zambesirivier in het zuiden en de Kafue rivier in het noorden. Een studie in 1974 over hun verspreidingsgebied leerde dat ze het meest te vinden zijn in de wouden langs de Zambesirivier.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
Vogelboeken
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
www.papegaaien.net
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De wouden langs de oever van deze rivier zijn slechts enkele meters breed en gaan over in droog grasland met hier en daar wat boomgroepen. In dit gebied voeden ze zich in hoofdzaak met allerlei zaden, vruchten, bessen en bladknoppen. De vogels leven hier in kolonieverband. Net als de Agapornis lilianae houden ze van water. In hun leefgebied trekken ze dan ook meerdere malen per dag naar het water om daar een bad te nemen.

 

Beschrijving van de soort

Man en pop: Man en pop zijn uiterlijk gelijk. De Agapornis nigrigenis is ongeveer 13,5 cm. groot en behoort daarmee tot één van de kleinste soorten onder de agapornissen. Het voorhoofd en de bovenkop zijn roestbruin van kleur, overgaand in donkerbruin. De kin, de keel en de wangen zijn zwart. Het achterhoofd is olijfgroen. De mantel, vleugeldek en stuit zijn dof donkergroen. De onderborst, buik, flanken en anaalstreek zijn geelachtig groen van kleur. Op de bovenborst vinden we een opvallende oranje, zalmroze borstvlek. De grote staartpennen vertonen een oranjerood-geelzwarte dwarstekening en groene staartstippen. De snavel is dieprood van kleur met aan de basis een witte snavelriem. De ogen zijn bruin en omgeven met een witte ring van washuid. De poten en nagels zijn respectievelijk grijs en donkergrijs. 

Jongen: De jongen lijken op de ouders maar zijn in het geheel fletser van kleur. De ogen zijn lichtbruin en op de bovensnavel bevindt zich een zwarte vlek.

Broedproces in het wild en ingevangenschap

Over het broedgedrag van deze vogels in het wild is erg weinig bekend. De wouden rondom de rivier gebruiken ze om te nestelen. Ze gebruiken hiervoor de holen en spleten van de bomen. Ook voor deze soort geldt dat, hoewel het koloniebroeders zijn, de beste broedresultaten in gevangenschap te verwachten zijn wanneer de vogels tijdens de broedtijd in paartjes worden gehuisvest. Als nestmateriaal dienen verse (wilgen)takken gegeven te worden. Van de schors, welke met de snavel naar het nest wordt vervoerd, wordt een bolvormig nest gebouwd. De 3 tot 6 eitjes worden om de dag gelegd en in 23 dagen door de pop uitgebroed. Meestal begint de pop te broeden bij het tweede eitje. Jongen die geboren worden hebben grijs nestdons dat na enkele dagen roze begint te kleuren. Na de achtste dag kunnen de jongen geringd worden met ringmaat 4 mm. Na ca.6 weken verlaten de jongen het nest en worden daarna nog ongeveer 2 weken door de ouders gevoerd. In hun natuurlijk leefomgeving baden de vogels veelvuldig. Het is belangrijk dat hier in gevangenschap rekening mee wordt gehouden. Zorg er daarom voor dat de vogels in de broedkooi of volière steeds kunnen beschikken over vers badwater. Ingeval de vogels ’s winters buiten gehouden worden dienen we natuurlijk bij vorstig weer geen badwater te verstrekken.

Mutaties

Tot op heden is er één of zijn er mogelijk twee mutaties bij de Agapornis nigrigenis ontstaan. Het betreft hier de ‘bleek’ mutatie en de overgoten mutatie. De overgoten nigrigenis is vuilgeel van kleur en de ‘bleek mutatie is een flets grauwgroen gekleurde vogel.  In 1998 deed vanuit Portugal de zwartoog nigrigenis in Nederland zijn intrede. In hoeverre dit een mutatie of een transmutatie (=mutatie via een andere soort agapornis ingekweekt) is, is niet duidelijk. Bekend is wel dat de donkerfactoren, de inofactor en de blauwfactor er via andere soorten agapornissen zijn ingekweekt.

A. van Kooten

 

Verwante links

Agapornis canus
Agapornis fischerie
Agapornis lilianae
Agapornis personatus
Agapornis pullarius
Agapornis taranta
Agapornis roseicollis
Agapornis swindernianus

 

Op zoek naar een goed en betaalbaar boekje over Agaporniden ?

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

Agaporniden

Agaporniden heten ook wel ‘lovebirds’. Er zijn maar liefst 9 soorten van deze Afrikaanse dwergpapegaaitjes die wel 12 jaar oud kunnen worden. Agaporniden zijn heel populair als tentoonstellingsvogels, maar ook als gezelschapsdieren. Ze zijn volledig tam te maken. Vanwege de populariteit worden ze vaak gekweekt, wat heeft geleid tot veel mutaties binnen de soorten. Dit boek is met veel liefde voor deze vogelsoort geschreven. De auteur geeft adviezen en deskundige tips over alles wat er komt kijken bij het houden van agaporniden. Ze zijn liever niet in hun eentje, klimmen graag in een liefst zo groot mogelijke kooi, nemen een paar keer per dag een vogelbad en zijn dol op een stukje fruit of een stukje broccoli.
Praktische aanwijzingen voor huisvesting, samenstelling voeding en dagelijkse verzorging zijn te vinden in ‘de Agaporniden’, evenals beknopte informatie over voorkomende ziektes.
Alle soorten en ondersoorten zijn ook beschreven en zijn afgebeeld op prachtige foto’s. Tenslotte wordt informatie gegeven over verenigingen en instanties die geraadpleegd kunnen worden.
 

Prijs: € 7,95   (Excl. verzendkosten)

 

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

 

De roseicollis en zijn mutaties

De roseicollis is een agapornidesoort waarbij de meeste mutaties zijn opgetreden. Er zijn meer dan 300 verschillende combinaties mogelijk! Dit boek bestaat uit twee onderdelen.
Er wordt een eenvoudige verklaring gegeven voor mutanten en voor de gevorderden wordt ingegaan op de genetische kant en de bevedering van de roseicollis en zijn mutaties. Het boek is geïllustreerd met prachtige foto’s. Er is een hoofdstuk gewijd aan de MUTAVI Research & Advies Groep, een internationaal platform dat informatie verzamelt over de verschillende vogelsoorten. Ook wordt vererving uitgelegd, een proces waarbij op drie manieren mutaties kunnen ontstaan, namelijk autosomaal dominant, autosomaal recessief en geslachtsgebonden recessief. Het gedeelte van het boek waarin verschillende mutaties zoals de opaline, de cinnamon, de pallid en rozemasker worden beschreven, levert meer van dit vakjargon op. Roseicollis mutaties zijn afkomstig uit allerlei landen.
 

Prijs: € 7,95   (Excl. verzendkosten)

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

 

Kweken met Agaporniden

Duidelijk en overzichtelijk wordt stap voor stap uitleg gegeven aan het hele proces van het kweken met agaporniden. Praktische adviezen over hoe het beste een kweekadministratie kan worden bijgehouden, over het ringen van de jongen, maar ook over nestkasten en nestbouw, vindt u terug in dit boek. De auteur die jarenlange ervaring heeft met het kweken van agaporniden heeft een aantal van zijn eigen ervaringen op een rij gezet voor de lezer.
Uiteraard wordt aandacht besteed aan de juiste voeding, het samenstellen van de kweekparen en voorkomende problemen. Informatie over de genetica, de mutaties en de vederstructuren van de verschillende agaporniden is ook opgenomen. Vele prachtige kleurenfoto’s illustreren dit boek.

Prijs: € 7,95   (Excl. verzendkosten)

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

 

Agaporniden - Handboek en naslaggids

Dirk Van den Abeele, expert op gebied van agaporniden, heeft een zeer uitgebreid en prachtig geïllustreerd handboek over agaporniden geschreven. Het is een uniek vogelboek, onmisbaar voor serieuze agapornidenliefhebbers en -kwekers.

Het Agaporniden -Handboek en naslaggids is met circa vijfhonderd kleurenfoto’s een standaardwerk dat in vele talen over de hele wereld uitgebracht zal worden. Voor de foto’s en vertalingen van het boek hebben vogelexperts uit verschillende landen meegewerkt. Er is wereldwijd geen enkel boek dat zo diep ingaat op de overerving en mutaties bij agaporniden als dit boek. Het is verkrijgbaar in Nederlands en Engels.

Prijs: € 39,50   (Excl. verzendkosten)

 

Op zoek naar een goed en betaalbaar boek over parkieten en papegaaien?

(39,90 euro + 2,60 verzendkosten)

Bestellen?  Klik op de afbeelding.

Het boek, Papegaaien en parkieten, Handboek en naslag-werk beschrijft vrijwel alle in de avicultuur voorkomende soorten en ondersoorten van de leden van de subfamilie der Psittacinae, kort gezegd kromsnavels of wel papegaaien en parkieten. Dit boek is samengesteld op basis van de allernieuwste inzichten van de taxonomie en kent daardoor enkele zeer verassende elementen: wist u bijvoorbeeld dat de Cacatua goffini niet meer wetenschappelijk erkend wordt en nu Cacatua goffiniana heet?

Dankzij de medewerking van vele experts en liefhebbers
uit binnen- en buitenland hebben de samenstellers een standaardwerk kunnen maken met uitmuntende foto-grafie. Dit boek slaat tevens een brug tussen weten-schappelijke ornithologie (bestuderen en beschrijven van vogels in de vrije wildbaan) en avicultuur (houden van vogels in gevangenschap). De geheel vernieuwde indeling, beschrijvingen van herkomst en leefgebied in combinatie met alle informatie over het verantwoord houden van deze vogels maakt dit boek onmisbaar
voor elke vogelliefhebber.

Klik hier voor voorbeeldpagina's (19) van het Papegaaien en Parkietenboek  (Even geduld - inladen kan even duren)
 

Beschrijvingen van:
232 soorten
242 ondersoorten

 

Foto's van:
302 soorten en ondersoorten
35 mutaties
779 foto's in totaal

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

 

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten