Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

 

Bij favorieten plaatsen!

Home

Aurora astrilde (Pytilia phoenicoptera)

 
 

Kooi- en voličrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting voličre
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude voličre
Vogels - warme voličre
Downloads

De Aurora-astrilde is overwegend grijs van kleur met bruinrode vleugels. Er worden twee ondersoorten onderscheiden, de nominaatvorm en P. p. emini  die zich onderscheidt door zijn donkerder grijze lichaamskleur en minder intensief rode vleugels.

 

Formaat

13 cm.

 

Ringmaat

2,5 mm.

 

Beschrijving

Zie foto’s

 

Geslachtsonderscheid

Er is uiterlijk verschil tussen de geslachten. Het popje is i.p.v grijs, beige tot lichtbruin van kleur.

Mannen daarentegen hebben vaak een helderder lichaamskleur en een intensiever rood bezit.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
Vogelboeken
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
 

 

 

 

Verspreiding en leefgebied

Het verspreidingsgebied van de Aurra-astrilde omvat Senegal, Gambia, Guinee Bissau, Guinee, Maili, Ivoorkust, Burkino Faso, Ghana, Togo Benin en Nigeria. In hun leefgebied bewonen ze onder andere open graslanden en bamboevelden.  Meestal worden ze hier paarsgewijs aangetroffen. 

 

Karakter

Aurora-astrilden zijn verdraagzaam tegenover andere soorten en daarmee geschikt voor de gezelschapsvoličre. Ze moeten echter niet samen gehouden worden met soortgenoten en andere vogels uit het geslacht Pytiilia, zoals bijvoorbeeld de Melba-astrilde en de gestreepte astrilde omdat ze hier ronduit agressief op reageren.

 

Omgevingstemperatuur

's Winters kan men beter het zekere voor het onzekere nemen door ze binnen te houden. Een verblijf waar tenminste een temperatuur heerst van 10 °C geeft de minste risico.

 

Voeding

Als voeding dient een goede zaadmengeling voor tropische vogels en of voličrevogels, een goed samengesteld eivoer/krachtvoer en bij voorkeur kiemzaad verstrekt te worden. Om aan de behoefte van dierlijke eiwitten in de voeding tegemoet te komen kan het beste een insecten-/universeelvoer toegevoegd worden (bijvoorbeeld 50 eivoer, 50% universeelvoer). Vooral in de periode dat de vogels jongen hebben is het belangrijk dat ze de beschikking hebben over dierlijke eiwitten. Het is echter van belang de vogels tijdens het broeden alleen zaden te verstrekken. Het verstrekken van dierlijke eiwitten, zoals bijvoorbeeld miereneieren, buffalowormen en pinky’s, geeft in de meeste gevallen aanleiding tot een verhoogde paringsdrift en verminderde broedzorg. In dergelijke gevallen worden de jongen uit het nest gegooid en beginnen de vogels met een volgend legsel. Geef daarom pas eivoer/universeelvoer en (gematigd) levend voer als de eerste jongen uit het ei komen. Een lepeltje levend voer, eventueel uit de diepvries, in de ochtend en in de avond is voldoende.

Naast bovenstaande voeding is het noodzakelijk dat de vogels dagelijks de beschikking hebben over vers en fris bad- en drinkwater en mogen ook vogelmineralen (grit) en maagkiezel niet ontbreken.

 

Kweek

Ze bouwen nestjes in hier en daar opgehangen halfopen nestkastjes maar ook maken ze wel een vrijstaand nest in een beschutte struik. Als bouwmateriaal gebruiken ze (lange) droge grashalmen, mos, donsveertjes, en uitgeplozen sisaltouw. Het popje legt meestal vier eitjes die door beide vogels worden bebroed. De opfok van de jongen is alleen succesvol als de vogels kunnen beschikken over levend voer zoals fruitvliegjes, bladluis, spinnetjes, miereneieren en of (geknipte) meelwormen. Daarnaast dienen ze ook de beschikking te hebben over universeelvoer, opfok- en groenvoer, kiemzaad en grit. De eitjes komen na 12 tot 13 dagen uit. De jongen worden dan door beide ouders gevoed. De jongen verlaten na ca. 19 dagen het nest en zijn dan na drie weken als zelfstandig te beschouwen. Op een leeftijd van ongeveer een half jaar zijn de jongen op kleur en niet meer te onderscheiden van de oudervogels.

 

Bijzonderheden

De nesten van Aurora-astrildes worden vaak door paradijswida’s gebruikt om hun eitjes in te leggen. Hierbij maakt het popje van de paradijswida een eitje van haar gastvrouw kapot om er haar eigen eitjes voor in de plaats te leggen. De jonge paradijswida's werken de jonge Aurora-astrildes niet uit het nest. Alle jongen maken gewoon deel uit van het vogelgezin.

A. van Kooten

 

Verwante links

Aurora astrilde
Angola blauwfazantje
Blauwgrijs roodstaartje
Nonastrilde
Oranjekaakje
Teugelastrilde
Bandvink
Blauwfazantjes
Blauwkop blauwfazantje
Granaatastrilde
Glansekstertje
Bruine druppelastrilde
Bruinruggoudmus
Dybowski astrilde
Geelbuikastrilde
Groene druppelastrilde
Edelzanger
Mozambiquesijs
Bruinrugekstertje
Dwergekstertje
Reuzenekstertje
Zilverbekje
Wijnrode amarant
Loodbekje
Melba astrilde
Goudmus
 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

 

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten