Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

 

Bij favorieten plaatsen!

Home

Bijtende papegaai

 
 

Kooi- en voličrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting voličre
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude voličre
Vogels - warme voličre
Downloads Bijtende papegaai

Een papegaai bijt altijd naar aanleiding van een bepaalde prikkel. Bijvoorbeeld omdat hij zich bedreigd voelde, schrikt en of overactief in zijn spel werd.  Erg belangrijk is het om niet te reageren op een beet van een papegaai. Het enige wat je op zo’n moment te doen staat is dit negatieve gedrag volledig te negeren. Elke aandacht die je namelijk na een beet aan de papegaai geeft zal hij uitleggen als een vorm van beloning. Als je gebeten wordt laat je de vogel op een stok of op je hand stappen en zet je hem enige minuten alleen. Daarna geef je de vogel weer aandacht en ga je verder met datgene waar je met de vogel mee bezig was.

Babypapegaai en bijten

Babypapegaaien onderzoeken dingen met hun snavel. Zo zullen ze met hun snavel aan allerlei, voor hun nieuwe dingen, gaan knabbelen. Ook gebruiken ze hun snavel om zich vast te houden zodat ze niet hun evenwicht verliezen. Ook leren ze al op jonge leeftijd dat het de handen (van de verzorger) zijn die hun voeren. Ze zullen daarom ook met de snavel naar de handen gaan omdat ze weten dat daar het voedsel vandaan komt.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
 
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
 
 
 

Als daar dan geen voedsel weg komt kan de vogel ongeduldig worden met als gevolg dat het knabbelen gemakkelijk kan overgaan naar een vorm van bijten. In veel gevallen is het ook zo dat het ‘knabbelgedrag’ na enige maanden overgaat in bijten als we hier niets tegen doen. Omdat de vogel niet weet dat bijten niet mag moet hem in een vroeg stadium al geleerd worden dat knabbelen aan een hand of oor niet mag. Doet hij dit wel dan dient de vogel een commando te krijgen, bijvoorbeeld ‘ Mag niet’ of ‘Nee’. Ook moet hij na dit gedrag weggehaald worden van de plaats waar hij zit. Geef hem vervolgens iets in ruil waarop hij wel mag knabbelen, zoals een doekje, stokje, takje. Hoe onschuldig het knabbelen aan oor of hand in het begin ook is, leer de (baby)papegaai dat dit niet wordt getolereerd. Wees hier zeer consequent en volhardend in!!!

Tolereer ook niet dat de papegaai op de schouder of op het hoofd gaat zitten. Geef hem een commando, bijvoorbeeld ‘Nee’ en zet hem op een lager niveau, bijvoorbeeld op de tafel. Ook afleiding is in dezen goed. Probeer de papegaai als hij knabbelt af te leiden met praten of een stukje touw o.i.d.

Te hechte band tussen papegaai en verzorger

Wat ook nog wel eens wil voor komen is dat de papegaai zijn verzorger kiest als partner. Veelal ligt dit niet aan de papegaai maar aan de verzorger die door zijn gedrag richting papegaai deze relatie heeft gestimuleerd. Het probleem dat zich in een dergelijk geval kan voordoen is dat de papegaai, wanneer deze broeds wordt, als het ware met zijn verzorger cq. partner wil paren. Andere mensen in zijn omgeving zal hij als een bedreiging gaan ervaren en ‘zijn partner’ bijten zodat deze van de bedreiging weg kan vliegen. Het is daarom erg belangrijk om als verzorger(s) altijd voldoende afstand tot de papegaai te bewaren zodat de relatie niet al te close wordt.

Bedenk dat je altijd consequent moet zijn in je gedrag naar de papegaai. Hij moet weten wie de baas is. Indien je als verzorger hier niet consequent in bent weet de papegaai niet waar hij aan toe is. Deze onzekerheid bij de vogel kan gemakkelijk tot allerlei gedragsstoornissen leiden en dat is nou net wat we niet willen.

A. van Kooten

 

Verwante links

Papegaaien algemeen
Aanschaf van een papegaai
Handopfok van papegaaien
Schreeuwende papegaai
Kortwieken van papegaaien
Opvoeden van papegaaien

 

 

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten