Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

 

Bij favorieten plaatsen!

Home

Reuzenekstertje (Lonchura fringilloides)

 
 

Foto J. Hakvoort

Foto J. Hakvoort

Kooi- en voličrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting voličre
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude voličre
Vogels - warme voličre
Downloads Reuzenekstertje

Verspreiding:

Het reuzenekstertje heeft zijn verspreidingsgebied in Afrika. Hier bewoont hij voornamelijk grasrijke gebieden en houdt hij zich graag op bij rijstvelden.

Grootte:

Het reuzenekstertje is 11 tot 12 cm. groot.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
 
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
 
 
 

Geslachtsonderscheid:

Tussen het mannetje en het popje is geen uiterlijk waarneembaar verschil. Het enige verschil tussen de geslachten is dat het mannetje zingt. Hij doet dit echter zo zacht dat het trillen van de keelveertjes dit moet verraden. Sommige kwekers die ervaring hebben met reuzenekstertjes geven aan dat de keelvlek van de mannetjes ongeveer 4 mm. verder doorloopt dan van de popjes. Dit kan het beste bekeken worden als de vogels naast elkaar zitten. Ook is de kop van de man vaak iets grover dan die van het popje. 

Karakter:

Reuzenekstertjes kunnen in een gezelschapsvoličre met soortgenoeten en andere soorten worden gehouden mits de voličre voldoende groot is en de vogels over een voldoende groot territorium kunnen beschikken. Is dit niet het geval dan kunnen ze agressief reageren richting soortgenoten en andere voličrebewoners.

Omgevingstemperatuur:

Reuzenekstertjes zijn warmtebehoeftige vogels. Ze kunnen slecht tegen guur en koud weer. In de winter dienen ze derhalve de beschikking te hebben over een verwarmd binnenverblijf.

Voeding:

Als voeding dient een goede zaadmengeling voor tropische vogels en of voličrevogels, een goed samengesteld eivoer/krachtvoer en bij voorkeur kiemzaad verstrekt te worden. Om aan de behoefte van dierlijke eiwitten in de voeding tegemoet te komen kan het beste een insecten-/universeelvoer toegevoegd worden (bijvoorbeeld 50 eivoer, 50% universeelvoer). Vooral in de periode dat de vogels jongen hebben is het belangrijk dat ze de eerste dagen de beschikking hebben over dierlijke eiwitten. Extra dierlijke eiwitten kunnen, dan verstrekt worden in de vorm van bijvoorbeeld miereneieren,bladluizen, fruitvliegjes, bladluizen en buffalowormpjes. Naast bovenstaande voeding is het noodzakelijk dat de vogels dagelijks de beschikking hebben over vers en fris bad- en drinkwater en mogen ook vogelmineralen (grit) en maagkiezel niet ontbreken. Voor meer informatie over de voeding klik hier.

Kweek:

Reuzenekstertjes broeden zowel in een gezelschapsvoličre als in een broedkooi (afmeting 80 x 40 x 40 cm.). In de goed begroeide voličre bouwen ze graag een vrijstaand bolvormig nest in bijvoorbeeld een klimop. Ze bouwen hun nest van grasstengels, kokosvezel en sisal. In een broedkooi broeden ze in een half open nestkastje (12 x 12 x 12 cm.). De paring vindt meestal plaats in het nest. Gemiddeld legt het popje 4 tot 6 eitjes. De eitjes worden afwisselend door het mannetje en het popje bebroed. Na ongeveer 14 tot 16 dagen komen de jongen uit het ei. De jongen zijn dan gitzwart van kleur en nagenoeg kaal. Tussen de 7e en 9e dag moeten ze geringd worden met ringmaat 2,5 mm. Op een leeftijd van ca. 3 weken vliegen de jongen uit. Hierna worden ze nog enkele weken door de oudervogels (bij)gevoerd alvorens ze zelfstandig zijn. Na ongeveer 4 maanden beginnen ze op kleur te komen en op een leeftijd van ongeveer 6 maanden zijn ze niet meer van de oudervogels te onderscheiden.

A. van Kooten

Verwante links

Abesijnse groene astrilde
Blauwgrijs roodstaartje
Nonastrilde
Oranjekaakje
Teugelastrilde
Bandvink
Blauwfazantjes
Granaatastrilde
Glansekstertje
Bruine druppelastrilde
Dybowski astrilde
Groene druppelastrilde
Edelzanger
Mozambiquesijs
Bruinrugekstertje
Dwergekstertje
Zilverbekje
Wijnrode amarant
Loodbekje
Melba astrilde
Goudmus
 

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten