Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

 

Bij favorieten plaatsen!

Home

Roodkopamadine (Amadina erythrocephala)

 
 

Roodkopamadine man - Foto J. Hakvoort

Roodkopamadine pop - Foto J. Hakvoort

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads

Roodkopamadine (Amadina erythrocephala)

De roodkopamadine behoort samen met de bandvink tot het geslacht Amadina. De vogels zijn overwegend bruin gekleurd. Het mannetje heeft een rode kop terwijl het popje alleen op haar kruin rood is. Beide geslachten hebben een prachtige pareltekening op borst en buik.

 

Formaat

13 cm.

 

Ringmaat

2,7 mm.

 

Beschrijving

Zie foto’s

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
 
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
 
 
 

 

Geslachtsonderscheid

Er is een duidelijk uiterlijk verschil tussen de geslachten. Beide geslachten zijn gelijk gekleurd alleen heeft de man een volledig rode kop terwijl dit bij de pop beperkt is tot de kruin. Verder is de bruine kleur van het popje iets matter.

 

Verspreiding en leefgebied

De roodkopamadine heeft zijn verspreidingsgebied in Angola, Zimbabwe en Zuid-Afrika. Ze Komen daar voor op de savannes, aan de randen van woestijnen en gebieden met doornig struikgewas.

 

Karakter

Roodkopamadines zijn vredelievende vogels die prima in een gezelschapsvolière met andere soorten kan worden gehouden. Meerdere koppels roodkopamadines samen geven ook geen problemen.

 

Omgevingstemperatuur

Kunnen in een volière met een vorst- en tochtvrij nachtverblijf overwinteren.

 

Voeding

Wat betreft de voeding stellen ze geen al te hoge eisen. Een goede zaadmengeling voor tropische vogels, trosgierst, universeelvoer en eivoer met daar doorheen wat miereneitjes en meelwormen alsmede gekiemde zaden, groenvoer en allerlei vruchten is een prima voeding voor roodkopamadines. Het is van belang de vogels tijdens het broeden alleen zaden te verstrekken. Het verstrekken van dierlijke eiwitten, zoals bijvoorbeeld miereneieren, buffalowormen en pinky’s, geeft in de meeste gevallen aanleiding tot een verhoogde paringsdrift en verminderde broedzorg. In dergelijke gevallen worden de jongen uit het nest gegooid en beginnen de vogels met een volgend legsel. Geef daarom pas eivoer/universeelvoer en (gematigd) levend voer als de eerste jongen uit het ei komen. Een lepeltje levend voer, eventueel uit de diepvries, in de ochtend en in de avond is voor deze vogels voldoende.

 

Kweek

Ze maken graag gebruik van een tralienestkastje, halfopen tropenkastjes maar ook een oud nest van andere vogels bevalt ze prima. Als nestmateriaal wordt graag gebruik gemaakt van grashalmen, hooi, cocosvezel, sisal en donsveertjes. De balts van het mannetje is prachtig om te zien. Hij neemt dan een grashalmpje in de bek en maakt daarmee draaiende bewegingen. Tijdens de balts laat hij daarbij zachte geluidjes horen. Het popje legt vijf tot zes eitjes. Er wordt door beide geslachten gebroed. Het mannetje broedt meestal overdag en het popje ’s nachts. De broedduur bedraagt 12 tot 13 dagen. De jongen vliegen meestal pas na drie weken uit. Ze worden dan nog ongeveer twee weken door de ouder (bij)gevoerd alvorens ze zelfstandig zijn. Na drie á vier maanden zijn ze volledig op kleur.

 

Bijzonderheden

Roodkopamadines  kunnen beter niet samen met bandvinken worden gehouden omdat ze hier mee bastaarderen, hetgeen niet wenselijk is.

A. van Kooten

 

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten