Deze website wordt
u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras-
en grote parkieten bij de NBvV
|
|
Ook de verzadigde- en de onverzadigde vetzuren kunnen nog weer
onderverdeeld worden.
Verzadigde vetzuren
De verzadigde vetzuren worden onderverdeeld in:
- vetzuren met lange koolstofketens. De meeste vetten die in
levensmiddelen voorkomen zijn hieruit opgebouwd.
- vetzuren met kortere koolstofketens. Deze groep vetzuren hebben een
geheel eigen betekenis. In sommige gevallen dragen ze bij tot de geur
en de smaak van levensmiddelen.
Onverzadigde vetzuren
De onverzadigde vetzuren worden onderverdeeld in:
- enkelvoudige onverzadigde vetzuren (vetzuren met één dubbele binding
in het molecuul). Tot deze groep behoort oliezuur, een veel voorkomend
vetzuur waaruit sommige plantaardige oliën, zoals olijfolie, zijn
opgebouwd.
- meervoudige onverzadigde vetzuren (vetzuren met meer dubbele
bindingen in het molecuul). De meervoudige onverzadigde vetzuren
worden essentiële vetzuren genoemd.
De essentiële vetzuren, het woord zegt het al, zijn van essentieel
(levens)belang voor vogels.
De drie belangrijkste meervoudige onverzadigde vetzuren zijn
linolzuur, linoleenzuur en arachidonzuur.
Het gehalte aan essentiële vetzuren is voldoende wanneer dit tussen de
0,5 en 1% ligt.
Vooral gekiemd zaad is rijk aan deze essentiële vetzuren. Het belang
van het verstrekken van gekiemd zaad aan vogels wordt hier door
duidelijk.
Te veel vet in de voeding van een vogel, dat niet door hem gebruikt
wordt, kan schadelijk zijn. Vet remt namelijk de maagsapafscheiding,
waardoor het voedsel langer in de darm blijft. Dit heeft een
verzadigingsgevoel tot gevolg waardoor de vogel geen ander voedsel
meer zal opnemen. Hiermee wordt het belang aangegeven om de vogel een
voeding te verstrekken die niet meer vet bevat dan strikt noodzakelijk
is. Het vetpercentage in de voeding, van binnenshuis gehouden vogels
(kamertemperatuur) dient beslist niet hoger te zijn dan 10%.
Naar herkomst kunnen we de vetten verder nog indelen in:
- Plantaardige vetten.
Plantaardige vetten komen onder andere voor in plantenmargarine, cocosvet, olijfolie, en noten.
- Dierlijke vetten.
Dierlijke vetten komen onder ander voor in roomboter, margarine,
melkvet, vette vis, levertraan en eidooier.
A. van Kooten
|
|