Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

 

Bij favorieten plaatsen!

Home

Pop legt geen eieren

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads Pop legt geen eieren

Niets is zo frustrerend dan een geweldige mooie pop te bezitten die in de broedkooi of volière geen eitjes wil leggen. Heel vaak krijgt in een dergelijk geval de vogel de schuld en wordt dan vaak van de hand gedaan. Toch ligt de oorzaak lang niet altijd bij de pop. Een tweetal oorzaken, die ik hieronder zal behandelen, kunnen hieraan ten grondslag liggen.

Pop is te vet

De voeding van uw vogels kan teveel vet of koolhydraten bevatten (teveel opgenomen koolhydraten worden omgezet waardoor de pop vervet. Wanneer een pop te vet is, is dat als een gele "verdikking" waar te nemen onder aan de buik. Vooral vogels die in kleine kooien (bijvoorbeeld broedkooien) worden gehouden vervetten snel. De beste remedie voor vette vogels, is ze te laten vliegen in een ruime volière. Het vet zullen ze er dan spoedig weer afvliegen. Indien u geen volière bezit en genoodzaakt bent de vogels in kleine kooien te huisvesten dan zult u iets aan de voeding moeten doen.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
 
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
 
 
 

U zou de samenstelling van het zaadmengsel kunnen veranderen door de zaden met een hoog gehalte aan vet en koolhydraten te vervangen door zaden met een lagere vet- en koolhydraatgehalte. Ook de vogels op rantsoen zetten (minder zaad verstrekken) wil nog weleens helpen.

Pop heeft voor de kweek niet de juiste voeding gehad

Als u gedurende de wintermaanden alleen met een zaadmengsel gevoerd heeft, kan bij de pop een ernstig te kort aan eiwitten zijn ontstaan. Geen enkel zaadmengsel kan namelijk de aminozuren-behoefte van de grasparkiet dekken. Het verstrekken van dierlijke eiwitten, zoals bijvoorbeeld in melk geweekt oud brood, kan de eiwitsamenstelling van het voedsel gunstig beinvloeden. Het verstrekken van melk wil in sommige gevallen nog weleens bijdragen tot stimulering van de eiproduktie bij popjes die nimmer eitjes hebben gelegd. Sommige kwekers geven hun vogels in plaats van water, verdunde melk in een verhouding van 1:1 te drinken. Mocht u dit ook willen doen dan dient u erg bedacht te zijn op bederf!! Voor wat betreft een volwaardige voeding kunt u trouwens beslist niet alleen volstaan met het verstrekken van in melk geweekt oud brood.

A. van Kooten

 

Disclaimer

Home

Vertel een vriend over deze site

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten