Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

 

Bij favorieten plaatsen!

Home

Vogelwereld Curaçao

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads

De vogelwereld van Curacao

Van 04 oktober t/m 19 oktober was ik in de gelegenheid om samen met mijn vrouw en dochter bij mijn zoon op Curaçao de vakantie door te brengen. Hij had me al vaak verteld over de vogels op Curaçao, maar het is natuurlijk veel leuker om de vogels zelf te zien in hun natuurlijke leefomgeving.

De eerste vogels die ik op Curaçao zag waren saffraanvinken. De saffraanvink, sicalis flaveola, is waarschijnlijk geen inheemse vogel maar door de mens naar Curacao gebracht. Het is een vogel die zich over het hele eiland heeft verspreid. In tegenstelling tot de gele zanger, dendroica petechia, die ook voorkomt op het eiland is hij groter en steviger gebouwd. Het oranje op de kop van het mannetje en de dikke vinkensnavel van de saffraanvink sluiten vergissingen tussen beide soorten eigenlijk uit. De gele zanger fotografeerde ik op één van de laatste dagen van mijn vakantie. Ik zag hem in middelhoog struikgewas aan de oostkant van het eiland. Hij valt door zijn fel gele kleur direct op als hij door de struiken scharrelt. Het mannetje heeft een bruin ‘petje’. Het popje is minder intensief van kleur en mist het bruine ‘petje’. De dunne smalle snavel verraadt direct dat de gele zanger een insecteneter is.

Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
 
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
 
 
 

Een andere veel voorkomende vogel op het eiland is de Caribische spotlijster, mimus gilvus. Op het eiland wordt de vogel door iedereen bij zijn Papiamentse naam ‘Chuchubi’ genoemd. De vogel is een prima imitator van de zang van andere soorten. De Caribische spotlijster is een echte alleseter. Op zijn menu staan zaden, vruchten, insecten, kleine hagedissen en zelfs nestjongen van andere vogels. Ze nestelen in het algemeen in doornige struiken maar ook vaak in zuilcactussen die over het eiland veel voorkomen. Een vogel die je vrijwel voortdurend hoort maar heel weinig ziet is de Aratinga pertinax pertinax  Ik heb van alles geprobeerd om de vogel te fotograferen maar door hun schuwheid is me dat niet gelukt. Steeds als ik wou aanleggen voor een foto waren ze al weer vertrokken. Deze aratinga-soort voedt zich met zaden uit de peulen van de wabi, dividivi en indju. De keren dat ik ze voorbij zag ‘schieten’ kwamen ze uit mango bomen. De mango is een natuurlijke vrucht op Curaçao. Bijna iedere bewoner heeft wel één of meerdere mango bomen in zijn tuin staan. De Aratinga p. pertinax broedt vaak in termietenheuvels op het eiland. In zo’n termietenheuvel wordt een gang gegraven met aan het eind een broedkamer. Ik heb begrepen dat door kaalslag op het eiland veel termietenheuvels zijn (en worden) vernietigd. Dit kan uiteindelijk van invloed zijn op de populatie die op het eiland aanwezig is. Interessant om te weten is dat op elk van de drie eilanden (Aruba, Bonaire, Curaçao) een ander ras voorkomt. Op Aruba heeft de parkiet een groen lichaam met een groenachtige bruine kop met hoogstens wat geeloranje bij het oog. De soort op Curaçao heeft een groen lichaam met een geheel geeloranje kop met uitzondering van de schedel en op Bonaire heeft de vogel een groen lichaam met een geheel geeloranje kop waarbij de geeloranje kleur zelfs tot over de nek doorloopt. Zoals reeds eerder opgemerkt houden veel liefhebbers op het eiland alle drie de soorten. Het ras uit Bonaire is echter veruit favoriet bij de kwekers.

Ook duiven zijn op Curaçao rijk vertegenwoordigd. Er komen een aantal soorten voor. Een soort die goed vertegenwoordigd is op het eiland is de geoorde treurduif, Zenaida auriculata. Het is een duif die vooral in tijden van voedselschaarste de woonwijken bezoekt. Hij is goed te herkennen aan de roodbruine borstkleur en de zwarte vlekken op de vleugels en achter het oor. Je ziet hem regelmatig tussen de struiken scharrelen op zoek naar voedsel. Bij verstoring vliegt hij direct op om zich tussen de bladeren van de bomen te verschuilen. Dit gedrag heeft hem op het eiland de Papiamentse naam van ‘springduif’ opgeleverd. Het is een zaadeter die nestelt in struiken, cactussen en lage bomen. De meest bekende duivensoort op Curaçao is het musduifje, Columbigallina passerina. Het mannetje heeft een paarsbruine kleur waarbij hoofd en borst een schubtekening laten zien. Het vrouwtje is meer bruin van kleur. Het is een duifje dat je overwegend parmantig ziet rond trippelen. Ze lopen meer dan dat ze vliegen zo is mijn indruk. Ik heb ze veel en vaak gezien op de stranden van het eiland waar ze zich te goed deden aan achter gelaten voedsel van toeristen. Het musduifje broedt overwegend in lage struiken maar ook wel op de grond. Een andere duivensoort die ik op het eiland zag was de Verreaux’duif, Leptotila verreauxi.  Deze duif lijkt veel op de Geoorde treurduif maar hij is groter en mist de tekening op de vleugels. Je ziet hem vaak rond scharrelen op de grond op zoek naar voedsel. Hij bouwt zijn nest in bomen. Het nest is komvormig en steviger van constructie dan van de andere duiven. Eén van de mooiste vogels van het eiland is naar mijn mening de Oranje Troepiaal, Icterus icterus.  Hij laat zich graag en veelvuldig horen met zijn melodieuze roep. Meestal als we, in verband met de schaduw, onder de bomen op het strand lagen kwam hij wel tevoorschijn. Hij is dan ook weinig schuw. De Oranje Troepiaal is goed te herkennen aan zijn fel oranjegele verenkleed. Zittend tussen de bladeren of op een cactus is hij direct te herkennen. Gelukkig heb ik hem meerdere keren kunnen fotograferen. Volwassen vogels hebben een territorium dat ze fel verdedigen tegen indringers. Het dreig- en baltsgedrag is hierbij spectaculair om te zien en te horen. Hun voedsel bestaat uit allerlei vruchten en insecten maar ook de eieren en nestjongen van andere vogels worden gegeten. Nestelen doen ze in zuilcactussen of in (oude) nesten van andere vogels. De Gele Troepiaal, Icterus nigrogularis, die ook voorkomt op het eiland, is veel minder talrijk. Helaas ben ik deze soort niet tegen gekomen op het eiland.

Een vogel die over het hele eiland te bewonderen valt is de Andesmus, Zonotrichia capensis. De Andesmus lijkt op het eerste gezicht wel wat op de huismus, die ook op het eiland voorkomt. De Andesmus is de enige vogel op het eiland die ook ‘nachts zingt. Je zou niet verwachten dat dit kleine vogeltje zo’n mooie melodieuze zang ten gehoor kan brengen. De Andesmus is een zaadeter die vooral op de grond naar zijn voedsel zoekt. Ik heb ze vaak op de stranden van het eiland kunnen waarnemen. Ze zoeken hier naar voedsel dat door de strandgasten wordt achtergelaten. Het meest spectaculaire vogeltje dat ik heb waargenomen op Curaçao was toch wel de Groene Kolibrie, Chlorostilbon mellisugus. Hij is slechts 8 cm. groot inclusief de 2 cm. lange snavel. De Groene Kolibrie is vrij algemeen op het eiland en ik heb hem dan ook meerdere keren mogen aanschouwen. Ze zuigen nectar uit de talrijke bloemen op het eiland. Als de nectar te diep zit maken ze een gat onderaan in de bloem en halen op deze wijze de nectar uit de bloem. Ze maken nestjes met een omtrek van ongeveer 3 cm. Het nestje wordt veelal onder een overhangend blad gebouwd zodat de eitjes en later de jongen beschermd zijn tegen de felle zon en regen.

Tot zover het verslag over de vogelwereld op Curaçao. Natuurlijk komen er nog meer soorten vogels voor op het eiland maar ik denk dat ik met de genoemde soorten de meest talrijke wel genoemd heb.  Ik hoop dat u door dit verslag een indruk heeft gekregen van de prachtige vogelwereld op dit Caribische eiland.

 

A. van Kooten

 

 

Disclaimer

Home

Vertel een vriend over deze site

 

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten