Deze website wordt u aangeboden door Adri van Kooten, keurmeester gras- en grote parkieten bij de NBvV

Menu

 

Bij favorieten plaatsen!

Home

Tips voor vogelliefhebbers

 
 

Kooi- en volièrevogels (ca. 300)
Broedconditie en broedproces
Fotogalerijen
Vogelziekten
Medicijnen
Kweekproblemen
Ziekenkooi
Vogeldierenartsen
Voeding
Bouw en inrichting volière
Tips van vogelliefhebbers
Vogels - koude volière
Vogels - warme volière
Downloads

Tip!

Voerbakjes en drinkflesjes kunt u het beste schoonmaken en desinfekteren in een (afgesloten) emmer met een oplossing van water en bleekwater. Laat dit enkele dagen staan, spoel het af en alles is weer super schoon en fris!

Tip!

 

Zitstokken kunnen het beste gemaakt worden van natuurhout, zoals bijvoorbeeld wilgen- en fruittakken. Dergelijke takken geven de vogel tevens gelegenheid tot knagen. Een juiste dikte van de stok is, als de tenen van de vogel de stok ongeveer voor 3/4 omvatten.

Tip!

Houten wasknijpers kunnen prima gebruikt worden als bevestigingsmethode voor groente, fruit en takjes. De knijpers zelf zullen bij kromsnavels uiteindelijk ook ten prooi vallen aan hun knaaglust. Dit is voor deze vogels echter niet gevaarlijk.

Tip!

De voeding van papegaaien, zoals grijze roodstaart en amazone papegaaien moet niet uitsluitend bestaan uit "gewoon papegaaienvoer" . Ze eten hier namelijk heel selectief zonnebloempitten en pinda's uit. Hierdoor ontstaan op den duur ernstige vitaminetekorten. 
Kleurplaten
Vogelanimaties
Vogelmarkten
Vogelparken
Richtprijzen vogels
Vogelgeluiden
 
Erfelijkheidsleer vogels
Links naar vogelwebsites
Europese cultuurvogels
Papegaai als huisdier - index
Vogelwereld Curaçao
 
 
 

Tip!

Vitamine druppels kunnen het beste gegeven worden op voedsel wat de vogel erg lekker vindt, bijvoorbeeld op een stukje appel.

Tip!

Zachtvoer is voor veel vogels onmisbaar. Als een vogel dit moeilijk wil eten kun je de hoeveelheid zaden het best een tijdje verminderen, terwijl je de rest van het voer constant houdt. Op die manier moet je vogel wel wat zachtvoer eten. Probeer je vogel nooit te ‘dwingen’ door ál het zaad weg te nemen, want dat kan leiden tot een energietekort. Zo’n onevenwichtige voeding kan fatale gevolgen hebben!

Tip!

Bij vorst is de luchtvochtigheid in de kweekruimte vrijwel altijd te laag. Hierdoor bestaat de kans dat eitjes uitdrogen. De luchtvochtigheid is op peil te houden door een kletsnatte deken/kleed in de kweekruimte te hangen.

Tip!

Een (haar)hygrometer (instrument die de luchtvochtigheid meet) moet regelmatig geijkt worden. De eenvoudigste manier is de volgende. Wikkel een vochtige doek om de hygrometer en laat deze een uur zitten. Haal de doek weg. De hygrometer moet nu op 100% staan. Indien dit niet het geval is, de wijzer op 100% zetten met de stel- cq ijkschroef.

Tip!

Vervuild/besmet drinkwater is doodsoorzaak nummer 1 bij sterfte onder vogels. Drinkwater dient daarom elke dag ververst te worden. Verstrek het water op ongeveer kamertemperatuur.

Tip!

Ongewenst gedrag bij tamme vogels (bijvoorbeeld papegaaien) is snel aangeleerd en kan het meest effectief bestreden worden door de vogel totaal te negeren.

Tip!

Bij papegaaien kan gebrek aan aandacht en verveling leiden tot onophoudelijk krijsen en verenplukken. In een papegaaiensamenleving geldt een strikte rangorde. Dominante vogels zitten meestal op hogere plaatsen dan ondergeschikte vogels. Een papegaai die regelmatig op het hoofd van zijn baas of op andere hoge plekken mag zitten kan zich snel dominant gaan voelen en zich ontwikkelen tot bijtend en krijsend probleemdier.

Tip!

Controleer regelmatig de nagels van de vogels. Voor een goede bevruchting moeten de nagels van de man niet te lang zijn,anders steken ze als dolken in de rug van de pop.

Tip!

Nagels kunnen het beste geknipt worden door de nagels voor een lamp te houden. Op deze wijze zijn de bloedvaatjes goed zichtbaar en kunnen ze geknipt worden zonder 'in het leven' te knippen.

Tip!

Bij twijfel over de levensvatbaarheid van het jong in het ei kan 2 tot 3 dagen voor het uitkomen, het ei voorzichtig in een glas met lauw water worden 'gelegd'. Zet het glas op een stabiele plaats. Het ei zal blijven drijven en indien het jong leeft zal het ei lichtelijk schommelen in het water. Een teken dat het jong leeft. Laat het ei niet langer dan 1 minuut in het water liggen. Pas op bij het uitnemen van het ei, deze is nu zeer glad!!

Tip!

Na reiniging/ontsmetten van voerbakjes kunt u deze het beste drogen met keukenpapier i.p.v. een droogdoek. Droogdoeken bevatten namelijk, zeker als ze al in gebruik zijn geweest, bacteriën. De kans is hierdoor aanwezig dat je bacteriën overbrengt naar de voerbakjes (Tip van Anja, die ze via de dierenarts heeft gekregen).

Tip!

Om zaad te besparen kun je deze 'uit blazen'. Door het blazen worden de losse velletjes uit het voerbakje geblazen en blijft het nog aanwezige zaad liggen. Draag wel oogbescherming zodat de velletjes niet in het oog terecht kunnen komen.(Tip van Petra Hermsen)

Tip!

s' Winters als het wat vroor deed mijn vader altijd een heel klein beetje suiker in het water dat schijnt een beetje antivriezend te werken.(Tip van Petra Hermsen).

Tip!

Pas uit het ei gekomen vogels en jonge vogels als voeding gewelde puppybrokjes geven, vermengd met eivoer. De jonkies krijgen dan extra eiwitten.(Tip van John en Annette).

Tip!

Veel vogels gebruiken graag (dons)veertjes voor het bekleden van hun nest. Groot voordeel hiervan is een perfecte isolatie van de eitjes. (Voldoende) donsveertjes kunnen gemakkelijk verkregen worden uit een (oude) donzen kussen. (Tip van Ton Koek).

Tip!

Indien je een stuk schors of karton voor de opening van een nestkast hangt
(voor parkietachtigen) dan zullen ze,als ze in broedstemming komen, er aan gaan
knagen. Door het knagen wordt de broedlust (extra) aangewakkerd en heb je minder kans op onbevruchte eieren!
(Tip van Gert Overweg).

Tip!

Het is handig om de nachthokken van binnen niet te schilderen, anders krijg je namelijk condens aan de binnenkant van het hok. Als de binnenzijde van het nachthok niet geschilderd is, heb je hier geen last van! (Tip van Phil).

Tip!

Bij last van bloedluis in het broedblok, shag of potpouri, onder de  houtkrullen strooien. (Tip van Arie van Dalen)

Tip!

Bij grasparkieten en andere soorten kun een grote dennenappel gebruiken om groenvoer en of gekiemd zaad in te steken. (Tip van Brecht van Camp)

Tip!

Wanneer je een strodraad uitpluist en in kleine stukjes knipt kun je dat prima
gebruiken als nestmateriaal voor kanaries, tropische vogels etc.
(Tip van Gert Overweg)

Tip!

Gebruik een waterflesje voor cavia's ( met zo'n kogeltje ) eens voor je parkieten. Het water raakt niet vervuild en jonge vogels pakken deze wijze heel snel op. (Tip van Stefan Boender)

Tip!

Plaats in de broedkooien fijne gazen bodems zodat de vogels gemorst zaad dat met ontlasting in contact is geweest niet meer van de bodem kunnen eten. (Tip van H.F. Heidekamp)

Tip!

Laat kwartels op de bodem van je volière lopen. Deze zullen tussen de zaadvelletjes het gevallen of gemorste zaad nog vinden en dit opeten. Zo te handelen is erg handig want nu wordt alle zaad gegeten en wordt er niets verspild.  (Tip van Brecht Van Camp)

Tip!

Rondom de volière citroengeraniums planten, weert muggen en katten.  Een aantal planten kunnen in je tuin zeker helpen tegen de muggen: citroengeranium (Pelargonium crispum); citroenmelisse (Melissa officinalis); lavendel (Lavandula officinalis); pepermunt (Mentha piperita);eucalyptus (Eucalypus).

(Tip van Laurenzo Walraevens)

Tip!

Maak de voorraad tonnen/emmers/blikken waarin je jouw voer bewaart elke keer dat ze leeg zijn schoon (met kokend water) om voermijt tegen te gaan.

(Tip van Laurenzo Walraevens)

Tip!

Goed nestmateriaal voor de bodem zijn beukensnippers. Deze nemen veel vocht op. De jonkies hebben ook meer houvast voor de pootjes. (Tip van John en Annette)

Tip!

Geef de vogels vers gesneden brandnetel door het eivoer. Dit is zeer gezond. Ze moeten het wel leren eten. Of geef ze koude thee van gedroogde brandnetel als drinkwater (1 a 2 keer in de week). (Tip van Jarno Bakker)

Tip!

Voor goulds en andere kleine vogels in kweekkooien, kan als bodembedekker een stukje golfkarton worden gebruikt. Dit is veel goedkoper dan beukensnippers en het geeft absoluut geen rotzooi. Verder is het zeer eenvoudig te vervangen (Tip van G. van Dijk)

Tip!

Strooi 1x in de week een eetlepel per 1kg biergist door het voer, dit bevat veel Vitamine B. En dat zorgt op zijn beurt weer voor minder onbevruchte eieren bij uw vogels (Tip van Emiel van Lin)

Tip!

Hang de nestkast 2 centimeter van de muur dit voorkomt bloedluis (Tip Fam. v. Cammen)

Tip!

Creëer voor kwartels op een eenvoudige manier een schuilplaats; gebruik
een kartonnen doos, snijd aan de zijkant een opening uit, en plaats de doos in een hoek. De doos vul je met hooi, zodat de kwartels er onder kunnen kruipen.
(Tip Jasper Moerdijk).

Tip!

Bloedluizen, en andere luizen in vogelbroedkooien,kun je het beste bestrijden met Kamille-thee. Het zakje openscheuren en in het blok strooien.(Tip Sjaak Ingele).

Tip!

Bloedluis en mijt is eenvoudig te bestrijden met roofmijt. Deze eten het ongedierte op en komen ook tussen alle kieren, eerst zal het lijken of er veel meer luizen zijn, dat komt doordat deze uit de kieren gejaagd worden. Wanneer alle luizen en mijten opgegeten zijn (ongeveer 2 weken), zullen de roofmijten de grond weer intrekken. Vogels en de jongen hebben  geen last van de roofmijt. Er mogen nog geen bestrijdingsmiddelen gebruikt zijn in de kooi/volière. (Tip van hobbykweker).

Tip!

Doe wat fruit in een oud ijsbakje. Prik er wat gaatjes in en doe er wat fruit met vers gras erover in. Na een paar dagen komen er fruitvliegjes uit waar de vogels je dankbaar voor zullen zijn. (Tip Marcel Dorssers).

Tip!

Geef de vogels eens verse of oude afrikaantjes [ bloemen ook wel stinkertjes genoemd] . Werkt worm remmend en de kanaries komen mooi op kleur .Ze eten de planten bijna helemaal op. (Tip Marcel Dorssers).

Tip!

Als vogels de eitjes opeten doe je wat sambal in een uitgeblazen eitje. Ze zullen het dan wel afleren. Of leg wat kunsteitjes in het nestje of op de nestbodem  Werkt prima. (Tip Marcel Dorssers).

Tip!

De vogels onwormen doe je het beste door op een klein stukje appel wat ontwormingsmiddel te doen   In dat geval hoef je de vogels niet te vangen en voorkomt het stress. (Tip Marcel Dorssers).

Tip!

Maak broedkooien in plaats van hagelwit eens lichtgroen. Veel vogels zullen rustiger worden. Vooral jonge vogels die net uitgevlogen zijn zien dan niet hun eigen schaduw op de wanden. (Tip Marcel Dorssers).

Tip!

In de winter kun je beter sneeuw geven dan water want dat bevriest toch. Vogels in de vrije natuur eten namelijk ook sneeuw. (Tip Marcel Dorssers).

Tip!

Als je vogels (door ligging van je volière) weinig zonlicht krijgen geef de vogels dan 2 tot 3 keer in de week een lepel levertraan door ca. 250 gram zaad(verkrijgbaar bij de apotheek en drogist), je vogels gaan er bijna van glimmen. Ook goed voor lusteloze en ruiende vogels. In de zomer kun je het beter niet doen i.v.m. de kans op schiften.   (Tip van Vincent Jansen).

Heeft u ook een goede tip? Geef hem hier door en hij wordt geplaatst zodat ook andere liefhebbers er hun voordeel mee kunnen doen. 
 

 

Verwante links

Kleurstoffen in veren van vogels
Snavelvormen bij vogels
Veren van vogels

 

 

Disclaimer

HOME

Vertel een vriend over deze site

 

Copyright © 2005, Adri van Kooten, All Rights Reserved | Webdesign: Adri van Kooten